Hoe werkt de EVLT®-methode?

De EndoVeneuze LaserTherapie is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van spataderbehandelingen en kan worden beschouwd als een perfect alternatief voor de traditionele operatie om spataderen te verwijderen. Met EVLT® is het mogelijk om niet meer de hele ader uit het been te verwijderen. Met behulp van echografie/ultrasound  wordt de te verwijderen ader op het been afgetekend. Via een kleine punctie (het aanprikken van de ader) net onder de knie, wordt een dunne draad opgevoerd tot net onder de lies.

Hierna wordt over deze voerdraad een katheter (een dun plastic buisje) geschoven waarna de voerdraad weer verwijderd wordt. Via de katheter wordt dan de dunne laserfiberdraad op zijn plaats gelegd aan de binnenkant van de ader. Vervolgens krijgt de patiënt over het gehele te behandelen traject een aantal verdovende prikjes. Deze zorgen voor verdoving, koeling van de laserdraad en een goede compressie rondom de ader, waardoor de ader zo efficiënt mogelijk contact maakt met de laserfiber.

Met behulp van laserenergie wordt nu het bloedvat dichtgemaakt. Dit heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen. Het bloed zoekt vanzelf een ander bloedvat via het aderstelsel zodat het bloed richting het hart kan blijven stromen. De restanten van het dichtgemaakte bloedvat worden door het lichaam afgebroken en opgeruimd.

Verdoving

Alleen al het feit dat een algehele narcose niet nodig is omdat een plaatselijke verdoving volstaat, betekent een mindere belasting voor u. De behandeling is vrijwel pijnloos. Alleen het aanbrengen van de lokale verdoving, die tevens dient als bescherming voor het omringende weefsel, kan soms als vervelend worden ervaren.

Na de ingreep

U kunt nog dezelfde dag, vaak al direct na de ingreep, naar huis. Zorgt u wel voor een begeleider. Na de behandeling voelen sommige mensen tintelingen in het behandelde been, dit trekt geleidelijk weg.

Napijn en herstel

Direct na de behandeling krijgt u een elastische kous aan en dient u zoveel mogelijk te lopen. Sommige patiënten ervaren in de eerste acht dagen na het verwijderen van de spataderen een ‘trekkerig’ gevoel. Dit is eventueel met een normale pijnstiller te onderdrukken.

Resultaat

Na zes weken is het totale resultaat zichtbaar. Dan beslist u ook of aanvullende behandelingen, zoals het verwijderen van kleine adertjes, gewenst zijn. De ervaring leert dat in 80% van de behandelingen geen vervolg ingreep noodzakelijk of wenselijk is.

Een groot voordeel van deze snelle ingreep is dat hij geen littekens veroorzaakt.

Risico’s en complicaties

Complicaties komen dankzij deze verfijnde techniek gelukkig zelden voor. Algemene complicaties die na elke operatieve ingreep kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, een slechte wondgenezing en – zeer zelden – een allergische reactie. Omdat er sprake is van een klein wondoppervlak is de kans op een complicatie gering. Bij zowel spataderbehandelingen als ook bij elke andere chirurgische ingreep is er kans op trombose, in dit geval echter minimaal. (Zie literatuur.)

 

HomeEVLT ®SpataderenEVLT® in beeldEVLT®-behandellocatiesSitemapOver ELVT ®ResultatenVeelgestelde vragenPotentieel patient?Alternatieve behandelingen