Hoe ontstaan spataderen?

Iedereen kan spataderen krijgen. Maar in sommige gevallen bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van spataderen.

Erfelijke aanleg

In veel gevallen is erfelijke aanleg de oorzaak van veranderingen in de binnenwand van de spataderen. Door een aangeboren zwakte van de vaatwand van de aderen kunnen spataderen ontstaan. Omdat de mens rechtop loopt, ontwikkelen deze zich onder invloed van de zwaartekracht voornamelijk in de onderbenen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap (vooral in het begin) kunnen spataderen ontstaan door hormonale veranderingen, slapper worden van weefsel en een toename van druk vanuit de baarmoeder. Zo kunnen bijvoorbeeld spataderen in de vagina ontstaan.

Hormonale factoren

De invloed van hormonen op het ontstaan van spataderen is nog niet geheel duidelijk, maar lijkt wel aanwezig. De vrouwelijke hormonen (oestrogeen) verminderen de functie van de spierlaag van de vaatwand. Dit verklaart waarom spataderen veel vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Factoren bij het ontstaan van spataderen

De kans op het krijgen van spataderen is in feite een optelsom van risicofactoren, waarvan de bovenstaande drie de belangrijkste zijn. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn: veel staan of zitten, overgewicht en ouderdom (verzwakking van de aderwand). Door te weinig beweging als gevolg van t veel staan of zitten, neemt de druk op de aderen toe en verwijden deze zich. Hierdoor kunnen de kleppen gaan lekken en stagneert de bloeddoorstroming. spataderen kunnen ook het gevolg zijn van bepaalde ziekten of aandoeningen die de bloedstroom in de aderen belemmeren, zoals trombose. In deze gevallen spreken we van secundaire varices.

Trombose is een stollingsziekte in de aderen, waarbij bloedstolsels zich vastzetten aan de vaatwand. Wanneer de bloedstroom in een ader wordt belemmerd, zoekt het bloed omwegen om de terugweg naar het hart te vinden. Het bloed zal door allerlei zijtakken van de ader stromen. Deze zijtakken zijn echter niet bestand tegen de hoge druk en verwijden zich. Het gevolg is dat de kleppen gaan lekken, de ader uitzet en er een spatader ontstaat. Een bloedstolsel kan ook de kleppen zelf beschadigen, met als gevolg een spatader.

 

HomeEVLT ®SpataderenEVLT® in beeldEVLT®-behandellocatiesSitemapOver ELVT ®ResultatenVeelgestelde vragenPotentieel patient?Alternatieve behandelingen